מתכננים רכישת ציוד לצילום נוף ומתלבטים לגבי החצובה? כמה היא באמת חשובה, על מה להקפיד וכמה כדאי להשקיע? הפוסט הבא ינסה לעזור קצת בפתרון הדילמות. המדריך לרכישת חצובה לצילום נוף
חצובה היא חלק בלתי נפרד מצילום נוף. אני לא יכול לדמיין לעצמי יציאה לצילום בלעדיה. היא תהיה יד (או רגל) ימינכם ובלעדיה תתקשו מאוד להגיע לתוצאות הרצויות. ולמרות זאת צלמים רבים נוטים לעיתים להמעיט בערכה ולסבול אחר כך בשטח. לטובתם ולטובת כל מי שמתכנן רכישת ציוד חדש הנה מספר דגשים לרכישת חצובה לצילום נוף. המדריך לרכישת חצובה לצילום נוף - יצאנו לדרך
למה חצובה
"אתה לא מצלם תמונה - אתה יוצר אותה" אנסל אדאמס.
זוהי אולי תמצית ההבדל בין צילום טיולים תיירותי לצילום נוף. צילום נוף אינו ספונטני כפי שאולי נראה למתבונן מהצד. הוא דורש רעיון, תכנון, דיוק הקומפוזיציה עד רמת הסנטימטרים הבודדים ואז המתנה סבלנית לאור ולתנאים המתאימים. כל זה בלתי אפשרי כמעט ללא שימוש בחצובה. בנוסף על כך מאפשרת החצובה תקינות טכנית של התמונה - חדות מקסימלית גם בחשיפות ארוכות יחסית, ביצוע תיקוני חשיפה מבלי לשנות קומפוזיציה וטכניקות שונות להתגברות על מגבלות המצלמה כמו שילוב חשיפות והערמת פוקוס. עם הזמן החצובה הופכת לחלק אינטגרלי מתהליך העבודה בצילום נוף. כשתתרגלו כבר לא תוכלו אחרת. אי אפשר אחרת.
כמה רחוק (ויקר) ללכת
בשוק קיים מגוון גדול של יצרנים וסוגים במגוון רחב של מחירים, החל מ"חצובות מדבקה" זולות וגרועות להחריד ועד לחצובות יוקרתיות במחיר של מצלמה טובה. בהחלט לא חייבים לרכוש את הדגמים היקרים ביותר, אבל חצובות זולות יכולות לאמלל את הצלם. ראיתי כבר חצובות שלא הצליחו אפילו להחזיק את המצלמה, כאלו שהיו בלתי אפשריות לתפעול ואחרות שנפלו עם כל משב רוח רענן. זהו אחד הפריטים שאתה באמת מקבל את מה שאתה משלם עליו. זכרו שהחצובה אמורה להחזיק את הציוד היקר והאהוב שלכם. היא חייבת להיות יציבה מספיק גם עם מצלמות ועדשות כבדות יחסית, ולהיות נוחה לתפעול ואמינה לאורך זמן גם בתנאים המאוד לא מפנקים של צילום נוף. לכו על מותג מוכר שמתמחה בתחום, שאפשר לסמוך עליו ושמעניק אחריות על המוצרים שלו. בדקו ביקורות והתייעצו עם צלמים אחרים ועם המוכרים בחנות. ואל תתפתו לעסקאות "משתלמות" מידי, זה עלול לעלות לכם ביוקר.
חומרים
חצובות מיוצרות בעיקר משני חומרים: אלומיניום - מתכת קשיחה יחסית ולא מחלידה, קלה יחסית ולא יקרה. חצובות אלומיניום פופולריות למדי וטווח המחירים שלהן נע בין זול מאוד לבינוני פלוס. קרבון (סיבי פחמן) - חומר קל משקל, קשיח למדי, יקר ואיכותי. למרות שחצובות קרבון נחשבות איכותיות ונחשקות יותר, גם חצובת אלומיניום טובה של יצרן טוב תעשה מצוין את העבודה, לרוב במחיר קצת יותר נוח. מרבית היצרנים המתמחים מציעים חצובות משני החומרים והבחירה היא בעיקר עניין תקציבי.
כמה נמוך לרדת (וכמה גבוה לעלות)
הגובה המקסימלי אליו מגיעה החצובה כאשר כל מפרקי רגליה פתוחים אינו מאוד משמעותי בצילום נוף ונוגע בעיקר לנוחות השימוש ולכאבי הגב שלנו. דווקא גובה הצילום המינימלי שמאפשרת החצובה הוא הנתון החשוב יותר בצילום נוף היות ולא פעם אנחנו נתקלים במצבים בהם נרצה לצלם מגובה הקרקע כמעט. העדיפו חצובות שמאפשרות זאת, אם אפשר בצורה פשוטה ולא מסורבלת.
גודל פיסי ומשקל
בחירת חצובה מאלצת אותנו למצוא את שביל הזהב בין יציבות לגודל ומשקל. לצערנו (תכלס לשמחתנו), מרבית הלוקיישנים בהם נצלם אינם צמודי רכב. כצלמי נוף אנחנו נאלצים לשאת איתנו ציוד רב, לעיתים למרחקים ארוכים. ככל שההליכות ארוכות יותר כך היתרון של חצובה קטנה וקלה יהיה באופן טבעי גדול יותר. יצרנים רבים אף מציעים חצובות קומפקטיות קלות ייעודיות לטיולים. אם אתם מתכננים טיולי צילום רגליים ארוכים וטרקים שקלו זאת ברצינות, אבל קחו בחשבון שזה בא על חשבון היציבות. אם אתם נוסעים לחו"ל עם הציוד זכרו שהחצובה המקופלת אמורה להיכנס למזוודה. אין כאן פתרון קסם ואם אין בכוונתכם לרכוש שתי חצובות תאלצו למצוא פשרה שמתאימה לסגנון הצילום ולגב שלכם.
מוט מרכזי
כל החצובות כוללות שלוש רגליים, חלקן כוללות בנוסף מוט מרכזי שמאפשר גובה מקסימלי רב יותר. כפי שכבר צוין, צילום מגובה רב כמעט שאינו נידרש בצילום נוף, מה גם שהמוט המרכזי הוא החלק הפחות יציב בחצובה (כשהוא מורם) ובעיקר, הוא עלול למנוע (או לסרבל) את האפשרות לצלם מגובה אפס. מרבית היצרנים האיכותיים מציעים היום דגמים נטולי מוט מרכזי בדיוק למטרה זו. דגמים אלו עדיפים לצילום נוף.
מפרקי רגליים ומנגנון הנעילה
מרבית החצובות כוללות 3 עד 4 מפרקים שמתקפלים אחד לתוך השני. מספר מפרקים גדול יותר מאפשר לחצובה להתקפל לאורך קצר יותר אבל מוסיף מעט סרבול בפתיחה ובסגירה. נעילת המפרקים מתבצעת על ידי מנגנון סיבוב (Twist Lock) או מנגנון לחיצה מהירה (Flip Lock). מרבית היצרנים המובילים מציעים מגוון של אפשרויות והבחירה היא לגמרי עניין של העדפה אישית והרגל.
משקל נשיאה מקסימלי
נתון לא מאוד משמעותי שמפורסם במפרט של החצובה. נקבע על ידי היצרן (לא ברור בדיוק כיצד) ובצילום נוף לא סביר שאפילו נתקרב אליו. בכל מקרה, רק כדי להיות על הצד הבטוח, רצוי לוודא שמשקל הציוד שלנו אינו עולה על המגבלה.
ראש חצובה
ראש החצובה הוא החלק שמאפשר את תנועת המצלמה ואליו היא מתחברת. לרוב הוא מגיע בנפרד וניתן לפירוק והחלפה (גם אם נמכר לעיתים כקיט ביחד עם החצובה). קיימים מספר סוגים של ראשי חצובה אבל לצילום נוף מתאימים בעיקר שניים: ראש כדורי הוא הפופולרי ביותר. הוא פשוט מאוד לתפעול, אמין מאוד ומאפשר מהירות וגמישות רבה בתנועה. ראש תלת מימד (גיר) בעל ידית נפרדת לכל ציר, מאפשר דיוק רב מאוד על חשבון מעט סרבול, גודל ומחיר יקר יותר. שימו לב שקיימים בשוק גם ראשים תלת מימדיים זולים מאוד מפלסטיק (לעיתים מגיעים כחלק אינטגרלי מחצובות זולות מאוד). ראו הוזהרתם. חלק מהראשים כוללים בועית פילוס וציר נוסף לתנועת סיבוב אופקית. אם אתם בעניין של צילום פנורמות אלו תוספות שיכולות להועיל. אז מה עדיף? זה בעיקר עניין של העדפה אישית והרגלים. ראש כדורי הוא הבחירה של מרבית צלמי הנוף.
ראש כדורי (מימין) וראש תלת מימד (משמאל)
תושבת + פלטה
חיבור המצלמה לחצובה נעשה על ידי מנגנון חיבור/שחרור מהיר המורכב מתושבת המחוברת לראש החצובה ופלטה תואמת שמחוברת למצלמה. ליצרנים אחדים סוגי חיבור ייחודיים להם אבל אלו מגבילים אתכם להשתמש בחיבור שלהם בלבד. ההמלצה שלי היא על חיבור תואם ארקה סוויס (Arca Swiss) שהוא הנפוץ ביותר ולכן מאפשר גמישות רבה וחיבור ציוד של יצרנים אחרים במידת הצורך (פלטת L, מסילות הארכה ועוד).
בשורה התחתונה
למרות שכל תפקידה מסתכם בלהחזיק את המצלמה אל תקלו בכך ראש. החצובה היא אחד מפרטי הציוד הכי חשובים ושימושיים שלכם כצלמי נוף. זכרו שחצובה זולה מאוד ופשוטה עלולה לגרום עוגמת נפש רבה ובסופו של דבר גם לעלות לכם יותר. אתם ממש לא חייבים לרכוש דגמי קצה סופר יקרים, אבל כמו כל פריט ציוד איכותי, גם חצובה טובה, עמידה ונוחה לשימוש כנראה לא תהיה מאוד זולה. קחו זאת בחשבון בבניית התקציב הכולל שלכם ותיהנו מחצובה שתשרת אתכם נאמנה שנים רבות.
Comments