אם גם אתם חובבים מושבעים של צילום נוף בחופי הים הפוסט הזה בשבילכם. הפוסט הקודם בנושא כלל טיפים כלליים יותר לגבי תכנון הצילום בחוף והטכניקה. הפעם נתמקד יותר ביצירתיות. טיפים נוספים לצילום נוף בחופים
הרטיבו את הרגליים
אנסל אדמס, צלם הנוף המהולל, אמר פעם ש"הסוד של צילום נוף טוב הוא לדעת איפה לעמוד".
לקבלת תמונות דינמיות ועוצמתיות יותר התקרבו למים כמה שאפשר ואפילו, עדיף, לטבול את הרגליים. כך תקבלו זוויות צילום פחות צפויות ותעוררו אצל הצופים תחושה חזקה יותר של המקום והרגע. כמובן שיש לעשות זאת בזהירות רבה, לשים לב לגובה ועוצמת הגלים, לייצב היטב את החצובה ולאבטח את המצלמה. מומלץ להצטייד בנעלים/סנדלים מתאימות בקיץ, או במגפיים/חליפת דייגים בחורף.
חפשו תצורות נוף מעניינות
חפשו סלעים מעניינים וצורות ייחודיות, הן כנושא והן לקדמת התמונה (פורגראונד). רצועת החוף שלנו אינה משופעת במפרצים הרריים ובעמודי סלע בולטים ועדיין, לא חסר מה לצלם. ואולי דווקא זה הופך את העסק למאתגר ומעניין יותר. את החופים הכי מעניינים לצילום בארץ תוכלו למצוא בפוסט שפרסמתי בנושא. זו תהיה התחלה טובה. מכאן תנו לעיניים (ולרגליים) לעבוד.
שימוש יצירתי במהירות התריס
הקפאת הגלים, מריחה שלהם או כל מה שבאמצע - מהירות התריס היא אחד הכלים היצירתיים והשימושיים ביותר בצילום של מים בתנועה. צילום במהירות גבוהה יקפיא את הגלים ויצור תחושה של עוצמה. מהירות תריס נמוכה (10 שניות ויותר) תיצור מריחה של המים ותחושת שלווה ורוגע. מהירות תריס בינונית (1/4 שניה עד 2 שניות) מדגישה את תנועת המים והזרמים ויוצרת צורות מרהיבות שיכולות לשמש אותנו בבניית הקומפוזיציה. לצילום במהירויות תריס בינוניות ונמוכות יש להשתמש בחצובה ולייצב אותה היטב (במיוחד אם מצלמים מתוך המים כמתואר בסעף הקודם). שלט חוטי או אלחוטי ימנע תזוזה של המצלמה ובניגוד לשימוש בטיימר הפנימי של המצלמה מאפשר לתזמן במדויק את החשיפה לפי תנועת הגלים. שחקו עם מהירות התריס ובדקו מה נראה לכם מתאים ביותר. צלמו כשהגל מגיע וכאשר הוא מתרחק ובכלל, בצעו חשיפות רבות כדי שתוכלו אחר כך לבחור את זו שנראית לכם הטובה ביותר.
שימוש בפילטרים בצילום נוף
פילטרים הם כלי עזר שימושי (אך לחלוטין לא הכרחי) שעוזר להתגבר על מגבלות המצלמה ולמטרות יצירתיות. פילטר ND מדורג עוזר במצבים של טווח דינמי גדול, מעבר ליכולת של המצלמה. הוא מכהה את האזור העליון של התמונה (השמיים) ובכך מאפשר לאזן את החשיפה. הפילטר מגיע במספר עוצמות והוא מתאים למצבים של קו אופק פשוט וישר (מה שהופך אותו שימושי ברוב החופים בארץ). במצבים של קו אופק מורכב יותר הוא פחות שימושי היות ויכהה גם חלק מהנוף. ניתן להחליפו בטכניקה לא מסובכת של ריבוי חשיפות וחיבורן בתכנת עריכה מתאימה. פילטר ND הוא פילטר כהה אשר חוסם חלקית את האור ובכך מאפשר לצלם בזמני חשיפה ארוכים יותר. הוא מגיע במגוון עוצמות (לרוב מ-3 ועד 10 סטופים) ומאפשר שימוש יצירתי במשך החשיפה (ראה סעיף קודם). פילטר מקטב (Polaraizer) שימושי למדי בסיטואציות רבות בצילום נוף אבל דווקא בחוף אפשר לרוב לוותר עליו. הוא יכול לעזור במניעת החזרי אור מסנוורים והשתקפויות מסלעים רטובים, קרקע רטובה וכו'. בנוסף הוא מדגיש צבעים ומכהה מעט את השמיים אך באלו אפשר לטפל גם בעריכה. עוצמת הקיטוב תלויה בזווית לשמש לכן בצילום בעדשה אולטרה רחבה כדאי לשים לב שלא מקבלים גוונים בשמיים.
בחירת אורך מוקד
שימוש בעדשות אולטרה רחבות הפך פופולארי למדי בקרב צלמי נוף. עדשות כאלו מאפשרות להתקרב מאוד לפורגראונד ולהדגיש אותו הרבה מעבר לגודלו הריאלי. את התכונות הללו ניתן וכדאי לנצל באופן יצירתי, במיוחד כשמוצאים משהו מעניין לקדמת התמונה (ראו סעיף סקאוטינג). המחיר הוא בהקטנת הנוף הרחוק יותר. עדשות טלה מהצד השני מאפשרות ליצור צילומי תקריב של הגלים שגם זו אופציה מעניינת ופחות נפוצה לצילום בחוף. ויש כמובן את כל מה שבאמצע. הכל בהתאם לסיטואציה ולאופי התמונה שאתם רוצים לצלם. נסו אורכי מוקד שונים ובדקו את ההשפעה שלהם על התמונה המתקבלת. אל תנעלו על סגנון אחד בלבד. אין כאן נכון יותר או פחות, תנו לעצמכם את החופש לבחור.
הקדישו זמן לסקאוטינג
ככל שתכירו את החוף טוב יותר כך תגלו אפשרויות רבות, חדשות ומקוריות יותר. זה נכון לגבי צילום נוף בכלל וצילום חופים בפרט. מצאתם משהו שיכול להיות מעניין? הסתובבו סביבו ובחנו אותו מכל זווית אפשרית. לפעמים דברים נראים שונים לגמרי מזווית אחרת. הקדישו זמן לסיורי סקאוטינג וראו מה יש בחוף. בדרך כלל זה לוקח הרבה יותר זמן ממה שמתכננים אז תגיעו מוקדם, אתם תגלו שזו אחת ההשקעות הטובות (והמהנות) ביותר. לפעמים אני אוהב לצאת לשוטט אפילו בלי המצלמה (הזדמנות טובה לטיול משפחתי), רק כדי למצוא דברים מעניינים ולבוא מוכן בפעם הבאה. לחץ זמן אף פעם לא עושה טוב ליצירתיות.
תיהנו
טיפ שנראה אולי מובן מאליו אבל לפעמים אנחנו נוטים לשכוח אותו וזה חבל כי הוא חשוב גם ברמה של היצירתיות וההצלחה. אנחנו לא בתחרות עם אף אחד וגם לא עם עצמנו. לרוב אין לנו דד-ליין להגשת התמונה ולא יקרה כלום אם נחזור מסשן צילומים בחוף בלי משהו שאנחנו אוהבים (זה קורה לכולם). ככל שנהיה יותר משוחררים ופחות לחוצים להצליח כך הסיכוי שנצליח גובר, משהו כזה. בחנו את התמונות שצילמתם, אלו שאהבתם ואלו שפחות ותחשבו מה עשיתם נכון ומה כדאי היה אולי לעשות אחרת. הצילום הוא מסע אינסופי של לימוד, התנסות והשתפרות, וברגע שנאמץ את הגישה הזו ההצלחות יגיעו מעצמן. וגם נהנה מזה.
לפוסט הקודם בנושא: טיפים לצילום חופים
Comments